Vind je ware natuur!

Elke dag, een nieuw begin…

Andy Bagott, het Keltisch levenswiel: “Elke nieuwe dag is een nieuw begin. Het verleden is voorbij en de toekomst een Keuzesonbeschreven blad, hetgeen wil zeggen dat elke dag een kans is op een nieuwe start. Elke dageraad is als een blanco stuk papier waarop jij je bestemming kunt invullen. Jij hebt elke ochtend de macht jouw eigen werkelijkheid te creëren, aan jouw dromen en idealen te werken en jouw bestemming te kiezen. Die macht hebben wij allemaal, maar toch gebruiken we haar maar zelden.”

Bovenstaand citaat las ik gisteravond, en ja, ook voor mij is het heel herkenbaar. Hoe vaak zeg je ook niet: ‘een nieuwe dag, een nieuw begin’  en hoe vaak voer  je het uit…. Hoe snel blijf je niet hangen in oude patronen. Niet eens bewust, gelukkig maar anders zou je bewust een kans laten lopen! Elke dag maak je opnieuw je keuzes en dit begint al  heel simpel met wat je aantrekt, wat neem je voor ontbijt, hoe ziet je ochtendritueel eruit en durf je daar vanaf te wijken?

Als ik bij mezelf kijk, houd ik me aan een redelijk vast ochtendritueel, en dat is puur gemakzucht! Daar staat tegenover dat ik daar wel bewust voor kies, juist om het mezelf makkelijker te maken. Gelukkig ben ik vrij flexibel en kan ik snel omschakelen, dat was vooral in de periode dat ik inviel binnen het onderwijs wel erg makkelijk. Dan wil een planning nog wel eens in de war worden gegooid.

Ik denk dat het ook helemaal niet erg is als je in automatismen vervalt, als je je er maar bewust van bent. Je kunt er ook heel bewust voor kiezen en dat is in sommige periodes van je leven heel handig. Als je jonge kinderen hebt die naar school moeten is een vast ochtendritueel gewoon heel praktisch.

Keuzes makenKeuzes maak je niet alleen over praktische dingen. Ook je gedachten en emoties, daar kies je voor. Je kiest zelf hoe je reageert, waar je over nadenkt,  dat doet een ander niet voor je.  Door je hier bewust van te zijn, neem je ook een stuk regie over je eigen leven weer in eigen hand. Probeer te leren van alles wat je ‘overkomt’.

Terwijl ik dit blog aan het schrijven ben, dwalen mijn gedachten af en herlees ik nogmaals het citaat… Hoe vaak maak ik zelf per dag een keus?  Op zich wel heel regelmatig, maar ben ik me ook bewust waarom ik die keus maak? En wat als ik nu eens helemaal afwijk van die keus en heel bewust op een hele andere manier reageer, of juist eens alle mogelijke keuzes op een rijtje zet? Wat zou er dan gebeuren?

Ik zie hier wel een hele mooie opdracht voor mezelf in; wat wil IK bereikt hebben aan het eind van de dag? Wat is deze dag mijn bestemming? Dat hoeft ook helemaal niet groot te zijn, kijk naar wat je gevoel je zegt. Probeer elke dag eens bewust een keus te maken voor wat je die dag wil bereiken! Ik ga het de komende weken doen! Doe jij mee?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *