Vind je ware natuur!

IK BEN

Als mij de vraag wordt gesteld, wie ben je? , is mijn antwoord vaak: ik ben IK!

Maar wie is dan de IK ben? Ik staat voor het ego, de schaduwkant, die ieder mens in zich heeft. Maar dan BEN… Voor mij staat het voor het zijn. Maar ook dan weten we nog niet veel meer. Zo werd ik mij afgelopen week van diverse dingen bewust. Eerst al door een geleide meditatie, hierin werd gevraagd wat bovenkwam als je vroeg wat je zielsmissie was. Bij mij was dat kennisoverdracht. En dat kun je natuurlijk heel breed nemen. Ik ging er steeds vanuit dat mijn passie bij de kruiden lag, daarin een stuk kennisoverdracht. Maar, tegelijkertijd voelde het toch ook niet als kloppend. Want, waarom kom ik niet in de flow als ik ermee bezig ben? Wat mis ik hier?

Daar heb ik gisteren, samen met lieve vriendin en collega, MAJA VUHERER , een kaartje opgelegd.

De eerste kaart was boeken… Wat met name resoneerde was het zelf schrijven. Dit is de afgelopen jaren al zo vaak naar voren gekomen. Mijn verhaal schrijven, maar ja, wat heb ik nu helemaal te schrijven… Ik vind dit zo ontzettend lastig om mee te beginnen, want wie zit er nu op mijn verhaal te wachten? En dit is toch helemaal niet wat ik moet doen? Stiekem dus toch wel, het komt niet voor niets steeds weer op mijn pad. De vorige keer was tijdens een hele bijzonder regressie sessie bij Regressie naar een vorig leven – JelleTas .

De tweede kaart was de wet van aantrekking, en ja, mijn interesses veranderen, mijn doelen veranderen, de zin van het leven is anders geworden. Ik stel andere prioriteiten. En dat zal een ieder op zijn manier tegen komen. Bovenop deze kaart kwam Verbreek je banden te liggen. En eigenlijk was dat de trigger. Hier ontstond een heel gesprek door, in hoeverre laten wij ons bepalen door het in hokjes denken, hebben wij hierdoor onze kaders afgebakend. En wat is in hokjes denken dan eigenlijk? En hoe zit het met de rollen die je hebt? Hoe gemakkelijk is het om te antwoorden op de vraag wie je bent, met je naam, wat je doet, of je kinderen hebt. Maar is dat wie je bent of zijn dat de rollen die je vervult? En wat nou als je alle rollen op 1 hoop gooit? Alle hokjes eruit? Dan kom je, mijns inziens, op deze overkoepelende kaart… De Godin, de wijze vrouw…

Even terug naar de algehele legging. Onder de Boeken ligt de kaart Ouders. Zij vormen ons, van hen neem je, in veel gevallen, een groot deel van de waarden, normen en ideeën over. Zij geven jouw kaders aan en het is aan jou wat je ermee doet. Maar, het zijn hun normen, de normen van de maatschappij. En wie ben jij dan in dit geheel? En, is het erg om af te stappen van die kaders? Want hoe kun jij je ware zelf leven als je je conformeert aan de ideeën van anderen? Hiermee bedoel ik niet dat je alles maar moet laten vallen en dat het allemaal niet goed is, maar het is wel iets om eens bewust naar te kijken? Wat past bij jou? Wat ook een belangrijk aspect is, is dat de maatschappij verandert. Wij dwingen ons zelf om in hokjes te passen, en daar zijn vrouwen vooral heel erg goed in. Ik vermoed dat daar nog heel veel restanten liggen van het patriarchaat.

De hedendaagse maatschappij verwacht van jou dat je aan heel veel hokjes voldoet. Dit kan zijn een goede baan, slank zijn, maatschappelijk geslaagd, goede opleiding. En dit is alleen maar uiterlijk vertoon. De status. Je telt pas mee als je daaraan mee doet. Wat je leven natuurlijk wel een stuk makkelijker maakt. Uit eigen ervaring weet ik, dat je tegen veel meer dingen aanloopt als je niet mee gaat in dat wat “hoort”.

De bovenste kaart, het hartchakra, hoe mooi zou het zijn, als iedereen vanuit zijn hart zou leven? Hoe zou de maatschappij dan veranderen. En hiervoor heb je de elvenkaart nodig, deze staat  voor het leven met de natuur, de natuurlijke cyclus. Alles wat nodig is om uit je hart te leven!

Ik kom toch nog even terug op de rollen. Weet jij welke rollen jij allemaal vervult? En zie jij dit als rollen of als wie je bent? Het is een hele lastige zo nu en dan. Het begint al als je iemand tegenkomt die je niet kent, je stelt je voor, ik ben Jolanda. Maar wie is dan Jolanda?

In mijn geval ben ik oa:

 • Partner
 • Moeder
 • Dochter
 • Kleindochter
 • Achterkleindochter en nog veel verder terug
 • Oma
 • Ik werk in de zorg
 • Heks
 • Wijze vrouw
 • Medicijnvrouw
 • Kruidenvrouw
 • Mantelzorger
 • Ervaringsdeskundige
 • Regeltante

Anderen zullen weer andere kwaliteiten in mij zien. En eigenlijk ben ik al deze rollen, maar ik hoef ze niet allemaal tegelijk te vervullen.

Hoe zou het zijn om nu mezelf niet in een hokje van een rol te plaatse, mij daar niet mee te identificeren. Maar wel, dat deel in mijzelf op te laten staan en te laten spreken wanneer ik dat nodig vind?