Vind je ware natuur!

Wilg

Salix alba

Wilg in legenden, sagen en sprookjes

In veel culturen speelt de wilg een belangrijke rol in de mythologie, magie en folklore. Hij werd altijd in verband gebracht met dromen, kunstzinnige inspiratie en toverij. De botanische naam Salix is afgeleid van het Keltische woord sal = nabij en lis= water. Meer lezen?

Wilg in de kruidengeneeskunde toen en nu

Er zijn diverse verhalen over de magie van de wilg, waaronder dit verhaal:

Ooit stond er in Oudemolen bij Vries in Drenthe een knotwilg. Deze werd de ‘trilboom’ genoemd. Men beweerde dat zijn bladeren zuchtten en trilden als een koortslijder. Mensen met koorts gingen er heen, sneden een lange twijg af, maakten hier vijf knopen in, namen hun pet af  en zegden: “Koorts – verlaat mij – zo waarlijk – helpe mij – God almachtig.” Meer lezen?

Eigenschappen wilg

  • Werking: De wilg kan heel goed gebruikt worden bij reumatische aandoeningen en eigenlijk alle gewrichtsaandoeningen waarbij ook ontstekingsverschijnselen en verdikkingen plaatsvinden. Meer lezen?

Medische disclaimer:
De informatie die in de artikelen te lezen is, is bedoeld als bron, niet als medisch handboek. Bij langdurig en ondeskundig gebruik kunnen kruiden schadelijk zijn. Ook kunnen kruiden de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden. Bij specifieke vragen nodig ik je uit om contact met mij op te nemen.