Vind je ware natuur!

Het driekleurig viooltje in legenden, sagen en sprookjes

Er zijn vele verhalen over het Viooltje. Een Germaanse legende verklaart waarom het Driekleurig Viooltje niet geurt. Ooit was het Driekleurig Viooltje welriekender dan het Maarts Viooltje. 

Het groeide echter in het koren en daarom vertrapten veel mensen dit waardevolle gewas om het Viooltje te plukken, wat het bloempje leed deed. Daarom bad het bloempje de heilige Drievuldigheid om het zijn geur te ontnemen. Zijn verzoek werd gehoord en het bloempje wordt nu overal Heilig Drievuldigheidsbloempje genoemd.

Volgens een sage bij de Sorben werd de dochter van de god Tschernbog in een Viooltje veranderd. Om de tien jaar komt de jongedame tot leven, en dan wel op de Walpurgisnacht (de nacht voor 1 mei). Plukt men op dat moment een viooltje, dan bekomt men het meisje en haar vaders schat.

Een Roemeens sprookje vertelt over een jonge koning die verliefd werd op een dienstmeid; ze werd door een vriend van hem aan de koningin-moeder voorgesteld als een prinses. De moeder was zo jaloers op het meisje dat ze aan de huistovenaar vroeg om haar te veranderen in iets even lelijks als een pad. Het meisje was echter zo bescheiden en lief, dat de tovenaar niets ergers kon doen dan haar veranderen in een Viooltje.