Werking: De wilg kan heel goed gebruikt worden bij reumatische aandoeningen en eigenlijk alle gewrichtsaandoeningen waarbij ook ontstekingsverschijnselen en verdikkingen plaatsvinden. De wilg heeft een ontstekingsremmende, een pijnstillende en een diuretische werking. De wilg is pijnstillend bij pijnklachten van het bewegingsapparaat, bij hoofdpijn maar ook bij pijn die samengaat met infecties en koorts. De salicine in de wilg heeft ook een goede werking bij ontstekingen van de spijsverteringsorganen, met name bij die van de maag. Door de verschillende inhoudsstoffen, waaronder de looistoffen, zal de salicine minder schade aan richten bij het maagslijmvlies als een aspirine. Ook kan de wilg, door de pijnstillende werkingen, milde menstruatiepijnen verminderen. Bij vrouwen in de overgang, kan het opvliegers verminderen. Dit komt door de astringente werking op de zweetklieren.
Toepassing: Bij pijnklachten kun je er voor kiezen om heel simpel een stukje bast in je mond te nemen en daar op te kauwen. Wilg in een massageolie is heel geschikt om pijnlijke delen van je lichaam mee te masseren.
Inhoudsstoffen: salicine, tannine, flavonoide glycosiden
Interacties: Wilg heeft bloedverdunnende eigenschappen. Bij gebruik van reguliere bloedverdunners, reguliere diuretica, aspirine en NSAID’s (naproxen, ibuprofen) dien je wilg niet inwendig te gebruiken.
Contra-indicaties: Bij zwangerschap en borstvoeding wordt het afgeraden om wilgenbastthee te gebruiken. Ook voor kinderen tot 16 jaar dien je geen wilgenbast te gebruiken vanwege het Syndroom van Reye. Bij reactie op aspirine is wilgenbast ook geen goede keus.
Medische disclaimer:
De informatie die in de artikelen te lezen is, is bedoeld als bron, niet als medisch handboek. Bij langdurig en ondeskundig gebruik kunnen kruiden schadelijk zijn. Ook kunnen kruiden de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden. Bij specifieke vragen nodig ik je uit om contact met mij op te nemen.
Laatste Reacties